Οι τάσεις τιμών στην αγορά ακινήτων στα Χανιά το 2021 και οι προβλέψεις για το νέο έτος

Οι τάσεις των τιμών στην κτηματαγορά των Χανίων για το 2021 και οι προοπτικές ανάπτυξης για το νέο έτος

Μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας, μια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας στην αγορά ακινήτων, μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο με αρκετά σημάδια ανάκαμψης και αισιοδοξίας.

Αντλώντας τις πληροφορίες από την πλατφόρμα προβολής ακινήτων του Σπιτόγατου έχουμε σημαντικές πληροφορίες για το πώς κινήθηκαν οι τιμές στην αγορά των Χανίων.

Πιο κάτω παρουσιάζονται τα σχετικά διαγράμματα, τα οποία απεικονίζουν την ποσοστιαία μεταβολή που παρατηρήθηκε στις τιμές των ακινήτων που βρίσκονται προς πώληση ανάμεσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 έως και το τελευταίο  τρίμηνο του 2021. Ο διαχωρισμός ανά περιοχή και ανά κατηγορία ακινήτου μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τις αντίστοιχες τάσεις των τιμών.

Στα διαμερίσματα, παρατηρείται μια τάση αύξησης τιμών. Πιο συγκεκριμένα, αύξηση των τιμών προκύπτει στις τουριστικές περιοχές του Πλατανιά και της Κισσάμου, αλλά και στις αστικές περιοχές των Χανίων όπως το κέντρο και τη Σούδα. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η περιοχή του Ακρωτηρίου, όπου μοιάζει να υπάρχει μια ελαφριά μείωση των τιμών.

 Για τις μονοκατοικίες, φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις με περιοχές αύξησης αλλά και μείωσης τιμών, με τη συνολική εικόνα όμως να δείχνει μια ελαφριά αύξηση των τιμών στο νομό Χανίων. Αναλυτικότερα, στις περιοχές Κέντρο Χανίων, Κίσσαμος και Κρυονερίδα διαπιστώνεται αύξηση, ενώ αντίθετα στις περιοχές Ακρωτήρι, Πλατανιάς και Σούδα παρατηρείτε μείωση των τιμών.

Σχετικά με τις πολυτελείς κατοικίες και τις βίλες, παρατηρούνται πιο έντονες μεταβολές. Σε ολόκληρο το νομό Χανίων διαπιστώνεται για αυτή την κατηγορία ακινήτων αύξηση των τιμών. Τα ακίνητα αυτά στις περιοχές του Κέντρου και του Πλατανιά παρουσιάζουν μια αισθητή μείωση, ενώ στην περιοχή του Ακρωτηρίου το τοπίο μοιάζει να μένει σταθερό. Στις περιοχές Σούδα και Κίσσαμος υπάρχει έντονη αύξηση των τιμών.

 

 Τέλος, σε ότι αφορά τα οικόπεδα, οι τιμές αυξάνονται έντονα στο Ακρωτήρι, την Κρυονερίδα, την Σούδα και ελαφρά στον Πλατανιά, ενώ στις περιοχές Κέντρο και Κίσσαμος υπάρχει μικρή μείωση.

 Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος και τα στοιχεία που δημοσιεύει στην Ενδιάμεση Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική (Δεκέμβριος του 2021), υπάρχει προσδοκία για σημαντική αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων εντός του 2022.

Θετικός οιωνός είναι επίσης ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε περίοδο ανάκαμψης γεγονός που τονώνει το κλίμα αισιοδοξίας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και συγκεκριμένα τα στοιχεία που αντλούνται από το Δελτίο Τύπου για τους Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς (6 Δεκεμβρίου 2021), το τρίτο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε αύξηση κατά 2,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2020 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 13,4%.

Ακολουθεί η αναλυτική παρουσίαση κάποιων δεικτών που παρουσιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν την ενθαρρυντική εικόνα για την δραστηριότητα της οικιστικής αγοράς ακινήτων το 2021 και θέτουν ισχυρά θεμέλια για μια εξίσου δυναμική χρονιά το 2022.

Αρχικά, οι επενδύσεις σε κατοικίες κατά το εννεάμηνο του 2021, σημείωσαν ετήσιο αυξητικό ρυθμό 34,7% σε αντίθεση με την ίδια περίοδο του 2020 όπου ο ετήσιος αυξητικός ρυθμός άγγιξε το 19,3%. Επιπλέον, η οικοδομική δραστηριότητα κατοικιών στην Ελλάδα το πρώτο οκτάμηνο του 2021 παρουσιάζει αισθητά υψηλούς ετήσιους ρυθμούς αύξησης τόσο του αριθμού όσο και του όγκου των νέων οικοδομικών αδειών αγγίζοντας το ποσοστό του 48,9% και 57,7% αντιστοίχως. Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης το γεγονός ότι παρά τον περιορισμένο αριθμό έκδοσης αδειών με το πρόγραμμα Golden Visa, το ενδιαφέρον από επενδυτές του εξωτερικού το εννεάμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 34,7% σε αντίθεση με την μείωση που σημειώθηκε κατά 42,5% το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Η τρέχουσα εικόνα της τοπικής αλλά και της ευρύτερης αγοράς ακινήτων σε συνδυασμό με τους δείκτες που αναφέρθηκαν παραπάνω, δικαιολογημένα δημιουργούν προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη και δραστηριότητα στο χώρο. Έπειτα από αρκετά χρόνια πτωτικής πορείας λόγω της οικονομικής κρίσης, οι συνθήκες ευνοούν την αγορά του real estate, αφού εκτός από την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και του τουρισμού ύστερα από το ξέσπασμα της πανδημίας, γίνονται και σοβαρές προσπάθειες για την μείωση της γραφειοκρατίας στο χώρο αυτό.

Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούμε την ύπαρξη των πολλών αστάθμητων παραγόντων, που επηρεάστηκαν από την πανδημία, όπως αυτού της ομαλής λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων και της αύξησης των τιμών ενέργειας. Αποτέλεσμα αυτών είναι η σημαντική αύξηση του κόστους των πρώτων υλών στον κλάδο τον κατασκευών. Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την δυναμική της οικοδομικής δραστηριότητας και συνεπακόλουθα την απόδοση των κεφαλαίων που επενδύονται στα ακίνητα.

Το σίγουρο είναι ότι ακολουθεί μια πολλά υποσχόμενη χρονιά για την κτηματαγορά στα Χανιά.

 

Μιχάλης Χαραλαμπάκης

Οικονομολόγος, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 


Εκτύπωση   Email
powered by social2s